Kweken

Paddo’s thuis kweken

Zelf paddestoelen kweken
Paddestoelen zijn een uitkomst voor donkere hoekjes in de tuin, waar bijna geen plant wil groeien. Paddestoelen hebben namelijk aan een kleine hoeveelheid licht voldoende. Als u zelf paddestoelen kweekt, weet u zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen bij de teelt zijn gebruikt. Verser dan zelf geplukt is niet mogelijk.

Het enige wat u nodig heeft voor de teelt, zijn sporen of een paddo kweekset. Binnen 14 dagen heb je met een goede kweekset al resultaat.

Thuis paddo's kwekenHet starten van de kweekset. Om de kweekset te starten breek je het lipje af van de bak en open je één hoek van het deksel. Zet de koude kraan zachtje aan en laat voorzichtig de bak vollopen met water. Er kunnen wat stukjes uitdrijven maar dat is niet erg. Zorg ervoor dat het substraat helemaal onder water staat. Sluit nu het deksel en laat de bak zo 12 uur staan. Na 12 uur open je weer één hoek van het deksel en giet je het water af. Het is belangrijk dat al het overtollige water afgegoten wordt anders loop je het risico dat de kweekset besmet.
Verwijder het deksel volledig en plaats de bak in de zak. Vouw de bovenkant van de zak dubbel en sluit deze met twee paperclips. Gooi het deksel niet weg! Spoel en droog deze af en bewaar deze op een schone plaats voor later gebruik.
Zet de kweekset op een warme plaats (20-25ºC) in het licht. Zet de set niet in de zon of boven de verwarming.
Dat is alles, meer hoef je niet te doen. Laat de zak dicht en binnen 7-10 dagen zullen de eerste paddestoelen verschijnen. Deze groeien in ongeveer een week tijd uit tot volwassen exemplaren.

Paddestoelen komen niet continu op maar in zogenaamde ‘vluchten’. De juiste stadia om de paddestoelen te plukken zijn aangegeven in de afbeelding (rechts). Te vroeg plukken levert een kleinere oogst op, te laat plukken levert zwarte, met sporen bedekte, paddestoelen op.
Soms groeien één of twee paddestoelen sneller dan hun broertjes; pluk deze dan en laat de rest doorgroeien. Normaal gesproken worden alle paddestoelen van een vlucht op hetzelfde moment geoogst, ook als er nog een aantal niet volgroeide exemplaren tussen staan.
Er kunnen een paar paddestoelen tussen het substraat en de zijkant van de bak groeien. Pluk deze alleen als ze erg groot zijn en ga zeker niet in het substraat ‘graven’ om ze eruit te krijgen. De bovenkant van het substraat, de bak en de zak kunnen zwart/paars kleuren. Dit zijn de sporen van de paddestoel en dit gebeurt wanneer er (te) laat wordt geplukt.

Waarschuwing: informeer jezelf goed voordat je paddo’s gaat gebruiken. Paddo’s kunnen veel invloed hebben op je gedrag. Begin daarom eerst met een kleine dosis en wacht rustig af wat de paddo’s met je doen. Gebruik paddo’s uitsluitend in een vertrouwde omgeving.

14 reacties op “Kweken”

 1. Jveight schreef:

  Bedankt! het gaat me helpen 🙂

 2. norah schreef:

  Hallo,

  Ik heb een paar vragen. Een vriend van mij kweekt ook paddo’s maar ik heb hem het verkeerde advies gegeven. ik zei dat hij niet de kweekset onder water moest zetten maar gewoon meteen in de zak met water met de deksel eraf. dat heeft hij zo’n 18 dagen gedaan en kwam er toen achter hoe het wel moest. *schaam* anyways, hij en ik vroegen ons af of hij als nog de kit onder water kan zetten zonder dat de boel verrot. enneh, nu zijn we niet zo zeker meer van ons geniale warmhoud systeem. Mijn vriend beweerd dat het bij hem thuis geen 20 graden is dus raadde ik hem aan om de volgende stellage te maken:
  een kaars met daarboven een rooster. op dat rooster staat een pan met warm water, over de pan zit aluminum folie. op dat aluminium folie zit een plat bord en daarop de kit. (de kit heeft hij die 18 dagen zo warm gehouden) is dit überhaupt een goed systeem? en valt de kit nu nog te redden gezien het bovenstaande?

  Help!

 3. Bram schreef:

  Mag je ze ook onder BV een lamp die de hele tijd aan is laten staan? Of moet hij in daglicht waar licht en donker elkaar afwisselen?

 4. cobo schreef:

  ik heb een vraag .ik heb een paar bakken ik heb ze onder water gezet en 12 uur daar na af gegoten en in een af gesloten kast die 3lang is en 2,5 hoog en 1meter breet is daar staat een kagel in om bij tespringen voor de warmte en ze hebben ook dag licht .
  op de kweekbakken zie je wat wit kommen zijn dat sporen of schimel.
  ze staan nu bijna twee weken zo .

 5. boky schreef:

  hallo,
  graag zou ik weten waarom sommige paddo’s hun
  hoed vol scheuren zit als ze nog maar 4cm groot
  groot zijn,is het te nat of te droog?mijn 1ste
  kweek was een echte ramp,10gr droge paddo’s.ik
  heb geen enkele mooie vlucht gehad.
  wie kan mij helpen?

 6. dirtydutchsmoker schreef:

  even voor de duidelijkheid
  nooit een kachel erbij!!!
  zet het dan op zolder. vlak bij de combieketel (niet erboven of erop!)
  kweekbak maken is ook niet zo moeilijk hoor.
  als je er toch mee bezig ga…
  kan op 2 manieren.
  1 of 2 curverbakken
  1 = curverbak met temptratuurmatje (reptielen)en een tempratuurmeter.
  matje steek je in de tempmeter als te warm wordt slaat hij uit / te kou slaat hij weer aan.
  voor een grotere bak kan je het anders doen. een warmte mat of aquarium element. goote bak en iets kleinere. mat of element aan de zijkant plakken, water erin, andere bak erin. volgooien met iets zwaars zodat hij tot de onderste bak met water bijna bij de rand is.
  zo zal je 2e box rondom warm zijn. water wel af en toe verversen.
  deze metode is wel duurder met stookkosten.
  als je water ben vergeten…..
  kan je altijd nog doen..
  zorg wel dat het water dat je gebruik goed is uitgekookt (zeker 5 min doorkoken)

  mocht je nog niet geholpen zijn dan zijn er altijd nog genoeg forms waar ze jullie op het gemakje alles uitleggen.
  misschien wel beter dan mij:)

  jammer dat het niet goed is gelukt bij jullie
  gelukkig kan je van je fouten leren
  veel suc6 en plezier bij jullie volgende eigen gemaakte kit

 7. Dano schreef:

  Koop een growkit van welke paddo’s dan ook.
  Koop een zak potgrond. Koop een kweekbak voor cactussen of andere planten bij de Action, Hornbach of dergelijke.

  Maak de kweekbak schoon met afwasmiddel. Maak het geheel goed schoon en droog het af met een droge doek.

  Maak nu de kweekbak vol met een klein bodempje potgrond.

  Doe handschoenen aan.

  Maak de kweekset open en brokkel met je handen de gehele inhoud van de kweekset. Mix de inhoud van de kweekset met de potgrond in de kweekbak( omgooien, potgrond erbij…afhankelijk van de kweekbak.)

  Zet nu het geheel boven op een aquarium…. de warmte van de lampen en de thermostaat zullen de paddo’s goed doen.

  Geef elke dag door middel van een plantensproeier water aan de potgrond/paddo mengsel.

  Ma een dag of 12 komen de paddo’s uit en zal de gehele potgrond wit worden.

  Dit betekent dat het paddomengsel zich vermenigvuldigd door de potgrond.

  Na een dag of 14 komen er kleine dikke paddo’s…..
  en na een dikke maand heb je superdikke sterke paddo’s!

  Dit geldt voor diverse soortn, ik heb echt ontieglijk veel soorten op deze manier gekweekt en geen enkele is mislukt!

  Veel kweekplezier!

 8. lorre schreef:

  hallo

  ik heb zonet zo een mini kweek setje toegestuurd gekregen , maar de zak ontbreekt. Kan ik hier iets anders voor gebruiken of is een gewone doorzichtige zak goed? hoe lang en op welke manier kan ik de set bewaren?
  kan iemand helpen ?

 9. Dokter paddo schreef:

  Een gewone doorzichtige zak gaat ook. Een kweekset bewaar je het beste in een koelkast bij een graad of 6

 10. Tom schreef:

  Kan je als je geoogst hebt ook de kweekset nog een keer gebruiken of lukt dat niet ? En aan een normale kweek set, hoeveel paddo’s kan je daar ongeveer van oogsten?

 11. Dokter paddo schreef:

  Ja hoor, je kunt wel 3 flushes uit een set oogsten. De oogst wordt qua opbrengst wel steeds wat minder.

 12. Nicolas schreef:

  Als je de paddo kweekset mengt met potgrond,is de oogst dan ook groter of niet….

 13. Martien schreef:

  Voor een fotoserie in een tijdschrift zoek ik (freelance producer) een aantal planten die we voornamelijk kennen als hallucinogeen. Wat ik nog zoek zijn paddo’s. Paddestoelen vallen onder de psilocybin bevattende planten maar zijn in Nederland verboden. Wel kun je kweekbakjes krijgen, maar de deadline is ’tight’, dus dat red ik helaas niet meer. Het blijkt nogal lastig te zijn om een kweker te vinden.

  Heeft iemand een idee hoe ik een paar paddo’s voor de lens kan krijgen? We zoeken voor 13 maart 2017 volwassen paddo’s, met 1-3 stuks zijn we al heel erg blij. Zeker als ze er een beetje knap uitzien!

  Alvast bedankt voor het meedenken!
  Martien

 14. Aryan schreef:

  Hi,

  Heb kweekbakje​ in een kweekbak gezet met een bodem water in de kweekbak. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn 22,5 Celsius en 87%. Alleen als ik lees dat hij 12 uur in water moet weken. Heb er gedestilleerd water op gegoten maar er trekt helemaal niets in. Heb hem meteen afgegoten en terug in de kweekbak gezet. Is dit goed zo? Dank

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *