Paddo’s zelf kweken

Als je aan de slag wilt met het zelf kweken van paddo’s, dan ben je alvast op de goede weg omdat je op deze website terecht bent gekomen. Het kweken van je eigen paddo’s met een kweekset is niet zo heel ingewikkeld, mits je je aan een aantal (strenge!) regels weet te houden.

Growkit of sporen?

De beste en ook de meest eenvoudige manier om van start te gaan -zeker voor een beginner- is door de aanschaf van een paddo kweekset. Paddo kweeksets zijn er in drie verschillende maten. Dat heeft niets met de grootte van de te kweken paddo’s te maken, maar met het volume van de growkit.
Hoe groter de kit, des te meer paddo’s kan je oogsten. Voor ervaren gebruikers zijn alle spullen uit een kweekset ook los verkrijgbaar. Je werkt dan met sporenprints of sporenspuiten, samen met het benodigde materiaal om een substraat te maken waar je mycelium in kan groeien en ook een speciaal bakje voor dit doel. Er is ook voldoende sterilisatie nodig om te voorkomen dat bacteriën het substraat kunnen besmetten.

Kweeksets zijn ook voor beginners

Het gebruik van een paddo kweekset is niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderde kwekers een eenvoudige en snelle manier om paddo’s te kweken. Je hoeft niet van alles bij elkaar te zoeken en je kunt meteen aan de slag. De kweeksets zijn er met een volume van 250 cc, 1200 cc en als je een rijkelijke oogst in gedachten hebt dan kan je zelfs naar 2100 cc.

Zo kweek je paddo’s

Stap 1

Was je handen zeer grondig om besmetting te voorkomen. Onderschat deze stap niet en maak de kweekset schoon met een schone, natte doek. Verwijder het deksel, maar gooi het niet weg. Bewaar het voor stap 3.

Stap 2 prik in de laag

Neem een ​​schone vork (bij voorkeur neem je deze eerst af met alcohol) en prik wat gaten in de bovenste laag. Verdeel de gaten regelmatig over de kweekset (6 tot 8 rijen gaten is voldoende). Hierdoor kan de stof het water beter opnemen als je gaat soaken.

Stap 3 vullen met lauw water

Vul de bak van de growkit met lauw water tot aan de rand van de set (20 º C). Plaats het deksel en laat de kweekset nu gedurende 1 uur inweken zodat het water maximaal wordt opgenomen.

Stap 4 giet het water af

Verwijder na het weken het deksel van de kweekset en giet voorzichtig het water af. Giet al het overtollige water eruit.

Stap 5 water toevoegen

Voeg een kleine hoeveelheid lauw water (20 º C) toe aan de kweekzak.

  • Voor de 2100cc kweekset: 2 kopjes (0,5 liter)
  • Voor de 1200cc kweekset: 2 kopjes (0,5 liter)
  • Voor de 250cc kweekset: 1 kop (0,25 liter)

Plaats nu de growkit in de kweekzak. Wel opletten dat het water niet over de rand van de growkit gaat.

Stap 6 sluit de kweekzak

Sluit de kweekzak door de bovenkant van de zak te vouwen en bevestig deze met de paperclip (onderdeel van je kweekset).

Stap 7 plaatsen van de kweekset

Plaats de kweekset op een plaats zonder direct zonlicht. De kweekset zal niet goed gaan als je het te dicht bij een warmtebron plaatst en ook onder een lamp is niet bevordelijk voor de groei van de paddo’s. De ideale temperatuur voor de beste groei van je paddo’s ligt tussen de 20 en 25 º C.

Stap 8 bevochtigen

Bevochtig de kit dagelijks met een spuitfles (maximaal 1-2 keer pompen). Dit is ook belangrijk na het oogsten.

Stap 9 twee weken geduld

De eerste paddestoelen zullen over twee weken zichtbaar zijn. Wees geduldig, het kan een langere periode duren voordat de eerste paddestoelen zullen groeien.

Stap 10 het oogsten

De paddenstoelen moeten worden geoogst vlak voordat de huid onder de hoeden los begint te raken. De oogst: pak de stengel voorzichtig en draai de paddenstoel naar links en dan naar rechts en trek voorzichtig. Op deze manier kan je de paddenstoel zo volledig mogelijk verwijderen en op deze manier kan je de kweekset voor een volgende flush gebruiken.

Leven!

Binnen een week zal je duidelijke tekenen van leven zien. Zodra de eerste hoedjes verschijnen, kan je een volledige groei verwachten binnen ongeveer 7 dagen. Na deze periode is het tijd voor de oogst. Het beste moment is net voordat de “sluier” breekt. De sluier breekt wanneer de bovenkant van het hoedje scheurt om de sporen af te geven. Het is -alweer- belangrijk om je handen zorgvuldig te wassen voordat je je paddo’s oogst, om te voorkomen dat je vreemde levensvormen -bacteriën dus- introduceert in je kweekomgeving die mogelijk de gezondheid van je paddo’s kunnen schaden. Het oogsten van de paddo’s doe je door ze voorzichtig bij de basis te pakken en zorgvuldig uit de ondergrond te draaien.

Meerdere flushes

De kweeksets zijn geschikt meerdere flushes kunnen produceren zodat je vaker kunt oogsten dan één keer. Om dit voor elkaar te krijgen, hoef je alleen lauw water over de cake te gieten om het mycelium weer op te starten. Laat de bak ongeveer 12 uur in het water staan en giet vervolgens het water weer af zoals je dat al eerder hebt gedaan bij je eerste flush. Nu kan je de eerder genoemde stappen herhalen om het proces opnieuw op te starten.

Open de doos van je kweekset
Open de doos van je kweekset
Haal de kweekset uit de verpakking
Haal de kweekset uit de verpakking
Vul de bak volledig met lauw water
Vul de bak volledig met lauw water
Doe het deksel terug op de bak
Doe het deksel terug op de bak en laat deze nu 12 uur staan
Nu open je het deksel.
Nu open je het deksel.
Giet al het water af en laat de set nog 10 seconden uitlekken.
Giet al het water af en laat de set nog 10 seconden uitlekken.
Giet een kopje lauw water onder in de meegeleverde kweekzak.
Giet een kopje lauw water onder in de meegeleverde kweekzak.
Nu plaats je de growbox onder in de plastic kweekzak.
Nu plaats je de growbox onder in de plastic kweekzak.
Vergeet niet je deksel te bewaren. In de doos bijvoorbeeld.
Vergeet niet je deksel te bewaren. In de doos bijvoorbeeld.
Vouw de bovenrand van de kweekzak om en sluit deze af met behulp van de paperclips.
Vouw de bovenrand van de kweekzak om en sluit deze af met behulp van de paperclips.
Zet de Paddo Kweekset weg op een plaats niet in de zon en niet op de verwarming met een temperatuur van 20 tot 25°C.  Zorg wel voor voldoende daglicht.
Zet de Paddo Kweekset weg op een plaats niet in de zon en niet op de verwarming met een temperatuur van 20 tot 25°C.
Zorg wel voor voldoende daglicht.
Na ongeveer 10 tot 15 dagen zie je de eerste paddo's opkomen. De paddo's kunnen geoogst worden als de hoed van de paddo begint te openen. Dit is meestal na drie weken.
Na ongeveer 10 tot 15 dagen zie je de eerste paddo’s opkomen.
De paddo’s kunnen geoogst worden als de hoed van de paddo begint te openen. Dit is meestal na drie weken.
Nu soak je de kweekset opnieuw en het proces begint opnieuw. De tweede vlucht kan groter zijn dan de eerste, maar de daaropvolgende vluchten zullen minder zijn of zelfs geheel niet op gang komen.
Nu soak je de kweekset opnieuw en het proces begint opnieuw. De tweede vlucht kan groter zijn dan de eerste, maar de daaropvolgende vluchten zullen minder zijn of zelfs geheel niet op gang komen.

In de doos zie je de volgende items:
1x Paddo Kweekset
2x Paperclip
1x Groei zak
1x Korte beschrijving

Deze website is onderdeel van Wapwinkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *