Het is voor het kweken van paddo’s letterlijk van levensbelang dat je steriel werkt. En natuurlijk wil ook jij tijdens de kweek alle risico’s op besmetting elimineren. Het allerbelangrijkste daarbij is een steriele omgeving en dat je steriel te werk gaat. Bij de meeste besmettingen is een schimmelspoortje of bacterie al genoeg om je paddo-kweek te besmetten.
We gaan eens kijken hoe je alles zo steriel mogelijk kunt houden zonder dat je daarvoor je slaapkamer als laboratorium moet inrichten.
Kweekomgeving
Verreweg de meeste besmettingen, zoals de sporen van schimmels, worden door de lucht verspreid. Helaas zijn sporen van schimmels onzichtbaar voor het menselijk oog, dus dat maakt de strijd ertegen wat lastiger. In professionele laboratoria gebruiken ze speciale apparatuur om de lucht te zuiveren van bacteriën en schimmels. Maar om dat nou aan te schaffen voor een enkel paddo kweekset?
Substraat steriliseren
Zoals gezegd dus zijn het de besmettingen die in de lucht zitten die loeren op je paddo kweekset, maar ze komen ook via de substraat binnen. Als je met een losse substraat werkt, dus niet met een paddo kweekset, dan dien je deze eerst te steriliseren.
Een goede manier om de substraten te steriliseren, is door het gebruik van een snelkookpan die groot genoeg is voor al het materiaal. Doe de blokken voor je paddokweek in de pan en laat ze 2,5 uur steriliseren. Steriliseren is een handeling waarbij je alle bacterievormen elimineert. Pasteuriseren is een andere hittebehandeling die het overgrote deel van de bacteriën verwijdert, maar niet allemaal.
Je eigen hygiëne is belangrijk
De mens zelf is een grote bedreiging voor de kweekset. Je huid, je haar, je kleding en vooral je handen zijn een potentieel voor besmetting. Wie extra voorzichtig is en zijn handen goed wast, of ontsmet met alcohol, of handschoenen draagt, die elimineert dat gevaar al een groot deel.
Voordat je met je kweek aan de slag gaat, is het raadzaam te douchen en je haar te wassen. Even vlug onder de douche springen, is niet afdoende. Geef jezelf een grondige schoonmaakbeurt; reinig je nagels, de ruimte achter je oren en alle andere lichaamsdelen. Desinfecterende handreiniger wil ook nog wel eens helpen om de bacteriën van je huid te verwijderen.
Een mondkapje draag je en bij voorkeur draag je schone, net gewassen kleding voor je met je kweekset aan de gang gaat.
Gereedschap moet steriel zijn
Het is totaal zinloos om in een goed geschrobde omgeving te werken als je gereedschap niet gesteriliseerd is. Dat betekent dus dat je al je tools, zoals scharen, scalpels, mesjes en sporenspuiten, zou moeten steriliseren voordat je ze gebruikt.
Als je een scalpel of mesje gebruikt, is het absoluut noodzakelijk dat de boel gesteriliseerd is. Steriliseren doe je door het materiaal 30 seconden boven een vlammetje te verhitten tot het roodgloeiend is. Voor dit klusje is de bunsenbrander of een alcoholbrander ideaal. Heb je die niet, dan mag je ook gewoon je aansteker gebruiken. Als er vervolgens roet op je gereedschap zit, dan kan je dat verwijderen met een doekje met schoonmaakalcohol.
Plastic voorwerpen zoals sporenspuiten zijn niet door verwarming te steriliseren. Dit soort hulpmiddelen steriliseer je het best met alcohol. Bovendien is alcohol belangrijk om alle oppervlakten, potten en zakken te reinigen.
Je kunt voor de reiniging speciale alcoholdoekjes gebruiken.